ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

Πληροφοριες για την Αρτηριακη Πιεση
Home  >  ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ;

Η καρδιά είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο που είναι υπεύθυνο για την προώθηση του αίματος σε όλο το σώμα. Χάρη στην καρδιά, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά φθάνουν σε κάθε ιστό και όργανο του σώματός σας. Προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό, η καρδιά πρέπει να δημιουργήσει μια δύναμη για να αντλήσει το αίμα σε όλο το σώμα μας. Η δύναμη που παράγει η καρδιά για να τρέξει το αίμα μέσω των αρτηριών μας ονομάζεται ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ.

Η αρτηριακή πίεση αναφέρεται σε δυο τιμές:

Η ιδανική αρτηριακή πίεση για έναν υγιή ενήλικα είναι < 120/80 mm Hg.
Η αρτηριακή πίεση μπορεί να μετρηθεί και σε εκατοστόμετρα της στήλης υδραργύρου : 12/8 cm Hg. 2013 ESH/ESC κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία της αρτηριακής πίεσης

ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Τις περισσότερες φορές, ο γιατρός ή μια νοσοκόμα θα μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση, π.χ. κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ιατρείο. Για τη μέτρηση θα χρησιμοποιήσουν ένα πιεσόμετρο. Πρόκειται για μια συσκευή μέτρησης της πίεσης (μανόμετρο) που συνδέεται με ένα φουσκωτό περίβλημα (περιχειρίδα) που είναι τυλιγμένο γύρω από το βραχίονα. Ο γιατρός θα φουσκώσει την περιχειρίδα. Ο αέρας της περιχειρίδας στη συνέχεια αφαιρείται αργά, και ο γιατρός ακούει με ένα ακουστικό χαρακτηριστικούς ήχους και καταγράφει τις τιμές που δείχνει το μανόμετρο (σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου [mm Hg]).

Υπάρχουν δυο τύποι πιεσόμετρων:

ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ
Ο γιατρός ή η νοσοκόμα φουσκώνει την περιχειρίδα με μια φούσκα και μετά χρησιμοποιεί ένα στηθοσκόπιο για για να ακούσει το σφυγμό σας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ
Η περιχειρίδα φουσκώνει και ξεφουσκώνει αυτόματα.
Ο σφυγμός καταγράφεται από ένα αισθητήρα.

Για να πάρετε μια ακριβή μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης, θα πρέπει να έχετε ξεκουρασθεί για τουλάχιστον πέντε λεπτά πριν την μέτρηση και να παραμείνετε σιωπηλοί, δηλαδή, δεν πρέπει να μιλάτε.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ;

Η πίεση του αίματος μπορεί να είναι υψηλή, κανονική ή χαμηλή, αλλά με την ηλικία, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Γιατί; Τα τοιχώματα των μεγάλων αρτηριών γίνονται πιο άκαμπτα και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στενεύουν. Εξαιτίας αυτών των αλλαγών, η καρδιά πρέπει να αντλήσει με μεγαλύτερη δύναμη το αίμα για να το προωθήσει σε όλο το σώμα. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση ορίζεται ως πίεση του αίματος η οποία είναι σταθερά υψηλότερη από 140/90 mm Hg (συστολική, διαστολική, ή και τα δύο).

Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί;

Ιδανικη
Συστολικη < 120 and Διαστολικη < 80
Φυσιολογικη
Συστολικη 120-129 and/or Διαστολικη 80-84
“Όλα καλά, συνέχισε !”
Υψηλη
φυσιολογικη
Συστολικη 130-139 και/ή Διαστολικη 85-89
“Η πίεσή σας θα πρέπει να ελέγχεται πιο συχνά και θα πρέπει να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής”
Βαθμου 1
υπερταση
Συστολική 140-159 και/ή Διαστολική 90-99
Βαθμου 2
υπερταση
Συστολική 160-179 και/ή Διαστολική 100-109
Βαθμου 3
υπερταση
Συστολική > 180 και/ή Διαστολική > 110
μεμονωμενη συστολικη υπερταση
Συστολική > 140 και Διαστολική < 90
“H πίεσή σας χρειάζεται να μειωθεί με φαρμακευτική αγωγή και θα πρέπει να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής”
2013 ESH/ESC κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης

ΠΩΣ ΔΙΑΓΙΓΝΩΣΚΕΤΕ Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ?

Η υπέρταση (αρτηριακή πίεση ≥140/90 mm Hg) είναι μια σιωπηρή παθηση γιατί σπάνια εμφανίζει συμπτώματα και συχνά παραμένει αδιάγνωστη. Ατυχώς, συχνά η πρώτη διάγνωση της υπέρτασης γίνεται μετά από εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω κάποιου καρδιαγγειακού προβλήματος ως συνέπεια της υπέρτασης.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ελέγχετε την αρτηριακή πίεση κάθε χρόνο. Eίναι πολύ εύκολο να την μετρήσετε – μη διστάσετε να ζητήσετε από τον γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας να σας μετρήσει την αρτηριακή πίεση.

Εαν η αρτηριακή σας πίεση είναι 40/90 mm Hg ή περισσότερο, ο γιατρός σας θα προβεί σε περισσότερες μετρήσεις για να διαγνώσει υπέρταση. Ίσως σας προτείνει την καταγραφή της αρτηριακής πίεσης για 24 ώρες με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος καταγραφής.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ;

Yπάρχουν δυο τύποι υπέρτασης: η ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής υπέρταση primary και η δευτεροπαθής υπέρταση.

Στην ιδιοπαθή υπέρταση δεν είναι γνωστό το αίτιο. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης:

Καπνισμα
Παχυσαρκια
Ελλιπης σωματικη ασκηση
Υπερβολικη καταναλωση αλατιου
Υπερβολικη καταναλωση αλκοολ
Στρες
Γενετικοι παραγοντες
Ηλικια

Η δευτεροπαθής υπέρταση αφορά υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης λόγω συγκεκριμένου αίτιου(για παράδειγμα, ορμονικές ανωμαλίες). Μόνο ένας μικρός αριθμός ασθενών πάσχει από δευτεροπαθή υπέρταση. Όταν διαγνωσθεί το αίτιο και θεραπευτεί κατάλληλα, η αρτηριακή πίεση επιστρέφει σε φυσιολογικές τιμές.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ;

Όταν ένας ασθενής έχει υπέρταση, η καρδιά του πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να διασφαλίσει την αιμάτωση των οργάνων.
Σταδιακά, η υπέρταση θα εξασθενήσει την καρδιά και θα προκαλέσει βλάβες στα τοιχώματα των αρτηριών.
Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα, και καρδιακή ανεπάρκεια).
Επίσης άλλα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανόμενων των νεφρών, των κάτω άκρων και των οφθαλμών μπορούν να υποστούν βλάβες.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΚΑΚΟΙ ΦΙΛΟΙ" ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ;

Μερικές φορές άλλες παθήσεις μπορούν να επιδεινώσουν μια πάθηση. Οι παθήσεις αυτές ονομάζονται συνυπάρχουσες. Η Υπέρταση έχει τους δικούς της “κακούς φιλους” που οι κυριώτεροι είναι:

Υπερχοληστερολαιμία :

όταν υπάρχουν υψηλές τιμές LDL-χοληστερόλης στο αίμα, οι οποίες συνδυάζονται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης ή στεφανιαίας νόσου.

Διαβήτης τύπου 2 :

συμβαίνει όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ινσουλίνη, μιας ορμόνης που ελέγχει τις τιμές της γλυκόζης στο αίμα. Σαν αποτέλεσμα, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται. Υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγούν σε επιπλοκές όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, έλκη ποδός, και βλάβη στα μάτια.

Στεφανιαία νόσος :

περιορισμένη αιματική ροή στα αγγεία της καρδιάς οδηγεί σε έλλειψη οξυγόνου στα μυοκαρδιακά κύτταρα. Σαν συνέπεια εμφανίζεται πόνος στο στήθος, ιδιάιτερα κατά την άσκηση.

Χρόνια νεφρική νόσος :

όταν για μια περίοδο μηνών ή ετών, οι νεφροί δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, ο ασθενής εφανίζει επιπλοκές όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αναιμία, ή περικαρδίτιδα.

ΟΙ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας - Δεδομένα παρατηρητήριου – Αυξημένη αρτηριακή πίεση
J. Kumar, “Epidemiology of hypertension”, Clinical Queries: Nephrology, Volume 2, Issue 2, April– June 2013, Pages 56-61

ΥΠΕΡΤΑΣΗ: ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η υπέρταση είναι πρόβλημα που αφορά κάθε περιοχή του κόσμου.