ΑΠΟΚΤΩ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ
Home  >  ΑΠΟΚΤΩ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

Αν και η υπέρταση είναι μια πάθηση η οποία δεν θεραπεύεται πλήρως, μπορεί να ελεγχθεί με αλλαγή του τρόπου ζωής, καλή παρακολούθηση, και συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή.

ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ

Μπορείτε να μειώσετε την υψηλή πίεση του αίματος, αλλάζοντας μερικές συνήθειες στον τρόπο ζωής σας1. Οι πιο σημαντικές αλλαγές που πρέπει να κάνετε είναι :

Ξεκινείστε μια σωματική δραστηριότητα

Το να κάνετε τακτική σωματική άσκηση αποτελεί σημαντικό μέρος της διαχείρισης της υπέρτασης. Φυσικά, θα πρέπει να ορίσετε με το γιατρό σας την καταλληλότερη δραστηριότητα για εσας. Ένα ιατρικό check-up πριν ξεκινήσετε είναι υποχρεωτικό. Η σωματική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική για την καρδιά και το κυκλοφορικό σας σύστημα. Η συνήθης σύσταση είναι 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα για τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα1.

Εκτός από την τακτική σωματική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο, ο χορός ή το κολύμπι, μπορείτε εύκολα να βρείτε άλλους τρόπους για να παραμείνετε ενεργοί κάθε μέρα! Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, να πάτε για μια βόλτα με το σκύλο σας, ή να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο μακριά από τη δουλειά σας και να πάτε το υπόλοιπο της απόστασης με τα πόδια. Πολλές ασκήσεις, συμβουλές, και άρθρα σχετικά με τις σωματικές δραστηριότητες είναι διαθέσιμες στην ενότητα προπόνηση! Ας γνωρίσουμε τον Μάρκο, ειδικό στην άσκηση.

Γειά σας , Είμαι ο Μάρκος.
Είμαι εδώ για να σας διδάξω κάποιες ασκήσεις που θα κάνουν πραγματικά καλό στην υγεία σας. Ασ ξεκινήσουμε!

Προσπαθήστε να χάστε βάρος

Όταν είστε υπέρβαροι, είστε σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ως εκ τούτου, το βέλτιστο βάρος είναι ένας στόχος που κάθε υπερτασικός ασθενής θα πρέπει να προσπαθήσει να φτάσει. Η απώλεια βάρους συμπληρώνει το όφελος της αντιυπερτασικής θεραπείας.

Ένας μαθηματικός τύπος μπορεί να σας βοηθήσει να υπολογίσετε το συνιστώμενο βάρος σας, με βάση το ύψος σας. Ο τύπος αυτός ονομάζεται δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ). Απλά πρέπει να διαιρέσετε το βάρος σας (σε κιλά) με το ύψος σας (σε μέτρα) στο τετράγωνο. Ένας ιδανικός ΔΜΣ πρέπει να είναι μεταξύ 18,5 και 25 kg/m².

Ο ΔΜΣ σας είναι undefined

Βελτιώστε τη διατροφή σας

Η καλή διατροφή και η διατροφική ισορροπία είναι επίσης ένα βασικό μέρος της επιτυχούς διαχείρισης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η διατροφή είναι εύκολο να βελτιωθεί αν ακολουθήσετε αυτές τις 4 κύριες συστάσεις1:

1 - Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα (300-400γρ)
2 - Περιορίστε τη χρήση των λιπών και ελαίων (κυρίως τα ζωικά λίπη, φοινικέλαιο)
3 - Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού
4 - Τρώτε περισσότερο λιπαρά ψάρια, 2-3 φορές την εβδομάδα (σολομός, οι σαρδέλες ή το σκουμπρί)

Πολλές συνταγές, συμβουλές, και άρθρα σχετικά με τη διατροφή είναι διαθέσιμες στην ενότητα προπόνηση! Ας γνωρίσουμε τον Αλέξη, ειδικό στη διατροφή.

Γειά σας , είμαι ο Αλέξης.
Είμαι εδώ για να σας διδάξω πώς να βελτιώσετε τη διατροφή σας. Είσαστε έτοιμοι?

Εστιάστε στο αλάτι

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Τρώμε κατά μέσο όρο 9-12 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, όταν οι περισσότερες διεθνείς συστάσεις αναφέρουν ως μέγιστο όριο τα 6 γραμμάρια την ημέρα1.

Υπάρχουν δύο τύποι αλατιού:

 • Το ορατό αλάτι, δηλαδή, το αλάτι που μαγειρεύετε ή χρησιμοποιείτε στο τραπέζι (υπεύθυνο για το 20% της κατανάλωσης αλατιού)
 • Το κρυφό αλάτι, δηλαδή, που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία τροφίμων αλλα και αυτό που υπάρχει στα φυσικά τρόφιμα (υπεύθυνο για το 80% της κατανάλωσης αλατιού)

Για να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού, θα πρέπει να μάθετε πώς να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να συγκρίνετε τα επίπεδα αλατιού (γνωρίζοντας ότι 1 γρ νατρίου ισοδυναμεί με 2,5 γρ αλάτι).

Δοκιμάστε κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές για να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού!
 • Αντί για αλάτι, χρησιμοποιείστε μπαχαρικά
 • ΓΔοκιμάστε το γεύμα σας πριν αποφασίσετε να προσθέσετε αλάτι
 • Χρήση λιγότερο αλάτι στο νερό για μαγείρεμα
 • Περιορίστε την κατανάλωση αλμυρών τυριών, αλλαντικών, και κράκερς

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και να βλάψει την καρδιά και το συκώτι σας. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να μειώσει την αποτελεσματικότητα της αντιυπερτασικής θεραπείας σας. Ως εκ τούτου, συνιστάται να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ.

Σήμερα, το όριο αλκοόλ για τους άνδρες έχει μειωθεί και είναι ίδιο με αυτό των γυναικών: είναι ασφαλέστερο να μην πίνετε περισσότερο από 14 μονάδες την εβδομάδα 2 και είναι καλύτερα να διαμοιράζετε αυτές τις μονάδες σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πώς μπορείτε να υπολογίσετε τον αριθμό των μονάδων που πρέπει πίνετε κάθε μέρα; Ελέγξτε αυτά τα παραδείγματα:

Σταμάτείστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα δεν αυξάνει την πίεση του αίματος άμεσα, αλλά είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Η νικοτίνη στα τσιγάρα διεγείρει το σώμα σας να παράγει αδρεναλίνη, η οποία κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα και αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή σας πίεση. Η διακοπή του καπνίσματος θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας!

Βρείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα σταματήσετε το κάπνισμα:

Συζητήστε με το γιατρό σας
Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να διακόψετε το κάπνισμα :

 • Γραφτείτε σε μια κλινική «διακοπής κάπνισματος»
 • Χρησιμοποιείστε θεραπεία υποκατάστασης του καπνίσματος

Γίνετε μέλος σε μια ομάδα διακοπής του καπνίσματος
Το να γίνετε μέλος σε μια ομάδα όπου υπάρχουν και άλλοι στην ίδια κατάσταση, όπως θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για να σταματήσετε το κάπνισμα.

Βρείτε online υποστήριξη
Μπορείτε να βρείτε ιστοχώρους με πολλές συμβουλές για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιείτε.

Έχετε μαζί σας έναν αριθμό τηλεφωνικής υποστήριξης
Οι φίλοι και η την οικογένειά σας μπορεί να κάνουν πολλά για εσάς!

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης
Δώστε στον εαυτό καλύτερη πιθανότητα επιτυχίας με τη χρήση θεραπείας υποκατάστασης της νικοτίνης. Αυτή συχνά διατίθεται με ιατρική συνταγή από το γιατρό σας.

Χαλαρώστε

Θα πρέπει να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος σας ! Το στρες μπορεί από καιρό σε καιρό να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Επιπλέον, το άγχος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συμπεριφορές που θα αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση (για παράδειγμα, κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα, περισσότερη κατανάλωση αλκοόλ από το συνηθισμένο). Χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως η γιόγκα ή το tai chi, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το στρες σας και απλές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε στην καθημερινή σας ζωή!

Πολλές ασκήσεις, συμβουλές, και άρθρα για χαλάρωση είναι διαθέσιμες στην ενότητα προπόνηση! Ας γνωρίσουμε τη Λίζα, την ειδικό στη χαλάρωση !

Γειά σας , είμαι η Λίζα.
Η χαλάρωση βοηθά να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Ας δούμε πώς μπορείτε να χαλαρώσετε!

Η καλή ποιότητα του ύπνου είναι επίσης πολύ σημαντική . Ο ύπνος βοηθά να χαλαρώσετε ολόκληρο τον οργανισμό, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να επηρεάσει το καρδιαγγειακό σύστημα. Η έλλειψη ύπνου ή κακή ποιότητα του ύπνου ευνοεί την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μερικές καλές συμβουλές :

 • Απολαύστε ένα υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Προσπαθήστε να κοιμάστε 7-8 ώρες ημερησίως

Αν έχετε δυσκολίες στον ύπνο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Υπάρχουν πολλές λύσεις για τη βελτίωση του ύπνου σας!

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

Η παρακολούθηση της πίεσης του αίματος στο σπίτι είναι πολύ σημαντική και μπορεί να είναι μέρος της επιτυχούς διαχείρισης της υπέρτασης. Η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διαχείρισης της πίεσης του αίματος σας και επίσης να καθορίσει εάν η θεραπεία σας είναι κατάλληλη και αποτελεσματική.

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να αγοράσετε στο σπίτι ένα πιεσόμετρο για να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση κάθε μέρα. Μπορείτε να βρείτε ένα, για παράδειγμα, σε ένα φαρμακείο.

Στη συνέχεια, για να πάρετε μια ακριβή μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης, θα πρέπει:

 • Να μετράτε την πίεση του αίματος μετά από 5 λεπτά ανάπαυσης και σε καθιστή θέση
 • Να αποφύγετε θορυβώδη και αγχωτικά μέρη
 • Να τοποθετήσετε την περιχειρίδα στο ύψος της καρδιάς κατά τη διάρκεια της μέτρησης
 • Να ακολουθήσετε τις οδηγίες λειτουργίας του πιεσόμετρού σας

Για να βοηθήσετε το γιατρό σας να διαχειρίστεί την υπέρταση σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τον κανόνα των τριών (3):

 • 3 μετρήσεις το πρωί, μεταξύ έγερσης και πρωινού
 • 3 μετρήσεις το βράδυ, μεταξύ δείπνου και της ώρα που πάτε για ύπνο
 • 3 ημέρες πριν το επόμενο ραντεβού σας με το γιατρό σας

Για να σας βοηθήθείτε στην παρακολούθηση την αρτηριακή σας πίεσης, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ στο κινητό σας! Αυτό η εφαρμογή θα σας βοηθήσει να καταγράψετε τις μετρήσεις των τιμών της πίεσης του αίματος σας και να αναλύσετε πώς η αρτηριακή σας πίεση μεταβάλλεται.

Μιλώντας απλά: Η εφαρμογή είναι 3 εργαλεία σε 1!

Ημερολόγιο αρτηριακής πίεσης
 • Καθημερινή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης
 • Οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων
Υπενθυμίσεις
 • Αντιυπερτασική αγωγή
 • Ραντεβού με τον γιατρό
 • Ανανέωση συνταγής
Συμβουλές αλλαγής του τρόπου ζωής
 • Διακοπή καπνίσματος
 • Υγιεινή διατροφή
 • Σωματική δραστηριότητα

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το να παίρνετε τα φάρμακά σας κάθε μέρα είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης, όμως δεν είναι πάντα εύκολο να θυμάστε να τα πάρετε. Όμως, ακριβώς όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας, το πως παίρνετε τα φάρμακά σας μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας σας.

Τι πρέπει να κάνετε αν ξεχάσετε να πάρετε τη θεραπεία σας;

 • Αν το ξεχάσετε μια μέρα, μην πάρετε διπλή δόση την επόμενη.
 • Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, μπορείτε να καλέσετε το γιατρό σας ή να το συζητήσετε με το φαρμακοποιό σας.
Δοκιμάστε κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές για να σας θυμηθείτε να πάρετε τα φάρμακά σας
 • Βάλτε ένα σημείωμα στο ψυγείο σας για να σας υπενθυμίσει να πάρετε τη θεραπεία σας κάθε μέρα.
 • Πάρτε τα φάρμακά σας μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας και αφήστε τα έξω για να θυμόμαστε (να είστε προσεκτικοί υπάρχουν παιδιά τριγύρω).
 • Βάλτε αυτοκόλλητες σημειώσεις για να σας το θυμίζουν, για παράδειγμα, στον καθρέφτη του μπάνιου ή κοντά στο κρεβάτι σας.
 • Χρησιμοποιήστε τις εφαρμογές τηλεφώνου, οι οποίες έχουν αυτόματες υπενθυμίσεις.
 • Χρησιμοποιήστε ένα εβδομαδιαίο pillbox (διαθέσιμο στα περισσότερα φαρμακεία). Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας βοηθήσει να το γεμίσετε.
 • Be even more focused on holidays, as it is easier to forget your treatment.
 • Όταν ταξιδεύετε, τοποθετείστε τη θεραπείας σας με δύο βαλίτσες (σε περίπτωση που κάποια χαθεί).
 • Προετοιμαστείτε; μην περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή για να ανανεώσετε τη συνταγή σας.
 • Εάν παρατηρήσετε παρενέργειες: μιλήστε με το γιατρό σας.

Βιβλιογραφικές αναφορές:
1. 2013 ESH/ESC οδηγίες για τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης
2. Η επικινδυνότητα του αλκοόλ: νέες οδηγίες 2016 - GOV.UK https://www.drinkaware.co.uk/