Μεσογειακο ροσμπιφ με σαλτσα μανιταριων

By Admin_Gr 5 years ago
Home  >  ΤΡΟΦΕΣ  >  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  >  Μεσογειακο ροσμπιφ με σαλτσα μανιταριων

Μεσογειακο ροσμπιφ με σαλτσα μανιταριων

2 μερίδες

Συστατικά:

  • 750 g ψητό ρολό μοσχάρι
  • 2 κρεμμύδια μικρά, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 1 πρέζα αλάτι και πιπέρι
  • Δενδρολίβανο
  • Θυμάρι
  • 250 mL ζωμός βοδινού (συνιστάται ζωμός με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο)
  • ½ φλιτζάνι (125 mL) νερό
  • 15 g ανάμεικτα αποξηραμένα λευκά μανιτάρια ή/και κανθαρέλες (girolle)
  • 2 κουταλιές της σούπας (30 mL) ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) τεμαχισμένα κρεμμύδια εσαλότ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ κουταλιά της σούπας (7,5 mL) μουστάρδα Dijon
  • 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) κονιάκ ή μπράντι Armagnac
  • 1με 2 κουταλιές της σούπας (15 έως 30 mL) αλεύρι

Οδηγίες:

Κρέας

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240° C (220° C για φούρνους με ανεμιστήρα) και βάζετε το ρολό σε ένα μεταλλικό ταψί πάνω από τις ροδέλες του κρεμμυδιού. Ραντίζετε το κρέας με το μισό ελαιόλαδο (15 mL), πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύετε για 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια, περιχύνετε μία ή δύο φορές το ρολό με τα υγρά του ταψιού, γυρίζοντάς το ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 190° C (170° C για φούρνους με ανεμιστήρα) και περιχύνετε ξανά το ρολό με τα υγρά του ταψιού. Πασπαλίζετε το ρολό με το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το σκόρδο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά σε αυτή τη θερμοκρασία.
  • Το ψήνετε για έως και μισή ώρα ακόμη, ανάλογα με το πόσο καλά ψημένο το προτιμάτε. Ελέγξτε εάν το κρέας έχει ψηθεί τοποθετώντας ένα μεταλλικό σουβλάκι στο ρολό και παρατηρώντας το χρώμα του ζωμού που βγαίνει: κόκκινο (ελαφρώς ψημένο), ροζ (μέτρια ψημένο) ή διαφανές (καλά ψημένο)

Σάλτσα

  • Βάζετε το ζωμό βοδινού και το νερό σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνετε μέχρι να πάρουν μια βράση. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα μανιτάρια. Αφήνετε τα μανιτάρια να μουλιάσουν για μισή ώρα. Στραγγίζετε τα μανιτάρια, αλλά αποθηκεύετε το ζωμό για αργότερα.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι, θερμαίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέση θερμοκρασία. Προσθέτετε το κρεμμύδι εσαλότ και το σοτάρετε ελαφρώς. Στη συνέχεια, προσθέτετε το σκόρδο, τη μουστάρδα και τα μανιτάρια για 1-2 λεπτά. Σβήνετε με κονιάκ και προσθέτετε το αλεύρι. Μαγειρεύετε για 1 λεπτό. Προσθέτετε το ζωμό βοδινού και αφήνετε να βράσει. Τότε χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και το αφήνετε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.

Πηγή: Canadian Diabetes Association

Categories:
  ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΤΡΟΦΕΣ